(+34) 93 788 23 00 info@cati-tec.org

Els doctors impulsors del projecte Esteve Trias, Josep Maria Campistol, Joan Parra i Lluís Donoso.

L’Hospital Clínic i Leitat crea un centre de tecnologia avançada

 

El Clínical Advanced Technologies Institute (CATI) preveu una inversió pública-privada de 54 milions

L’ecosistema innovador de Barcelona fa un pas cap a davant. En plena pandèmia, l’Hospital Clínic de Barcelona i el centre tecnològic Leitat han firmat un acord per crear el Clinical Advanced Tecnologies Institute (CATI), un centre tecnològic amb vocació internacional que pretén reunir-se sota un mateix tecnologia a universitats, empreses i hospitals. L’objectiu és impulsar la transferència de la ciència al mercat.

La iniciativa va començar a gestar-se a l’agost i ha estat presentada aquesta demà al marge del projecte d’ampliació de l’Hospital Clínic. Els impulsors van avançar a La Vanguardia que el centre s’ubicarà a l’Eixample Esquerre i tindrà un impacte urbanístic significatiu. El pla contempla l’enderroc de l’església Sant Isidor, ubicada al carrer Urgell. El Clínic i Leitat han venut un acord amb l’Arquebisbat de Barcelona que contempla la cessió del dret de superfície per un pla de 75 anys.

Al carrer Urgell
El projecte contempla l’enderroc de l’església Sant Isidor per construir el centre

“La recerca amb l’hospital era indispensable per reunir docència, innovació i investigació. L’Arquebisbat ens ha ofert aquest espai infrautilitzat per ajudar a contribuir a l’avanç científic i tecnològic”, comenten els impulsors del CATI, el doctor Josep Maria Campistol, el director general del Clínic; el doctor Joan Parra, conseller delegat de Leitat; el doctor Lluís Donoso, coordinador del CATI i director del Centre de Diagnòstic de la Imatge del Clínic i Esteve Trias, director Tècnic de Teràpies Avançades. 

La inversió inicial per posar en marxa el projecte assecarà a 54 milions d’euros. Els impulsors prevenen destinar 21,7 milions en la construcció de l’edifici (que ocuparà uns 8.000 m²) i 32,3 milions en equipament tecnològic. El finançament procedeix d’aportacions d’empreses privades que ja san compromès a participar en el projecte i d’ajudes públiques procedents dels fons de recuperació europeus i de l’administració autonòmica i central. Les pròximes setmanes, Clínic i Leitat previndran constituir una fundació privada per canalitzar els fons i l’organització del projecte. El centre també estarà acreditat per Acció (Generalitat) i reconegut pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Finançament
Els impulsors confien a captar fons europeus i aportacions privades

Els impulsors calculen que en el millor dels escenaris, el CATI obrirà les portes en el segon semestre de 2024. Mentrestant, habilitaran espais del Clínic i de Leitat per a les primeres iniciatives compromeses. Entre els centres que han assegurat la seva participació es troben a la Universitat de Barcelona, ​​l’hospital Sant Joan De Déu i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer.

També han mostrat el seu compromís desenes d’entitats i empreses del territori. Entre tots els destacats: el Barcelona Supercomputing Center, Barcelona Institute for Global Health, Barcelona Beta Brain Research Center, Fundación Mobile World Capital, Iese Business School, Unió Catalana d’Hospitals, Fundació Pasqual Maragall, GE Precision Healthcare LLC … entre altres. En el camp empresarial, han mostrat interès en ensenyaments com Aidoc, AIS Channel, Canon, Cellnex, Ficosa, Seidor, FC Barcelona Innovation Hub, Fresenius, Hipra, Seidor, Siemens, Drager, iVascular.

Col·laboració
Desenes d’entitats i empreses han mostrat interès

L’objectiu, comentar, és que el CATI mar molt més que un viu d’empreses on és llogar l’espai. “Posarem a disposició els 6.500 professionals del Clínic i  els 500 del Leitat. Volem que el centre desenvolupi tecnologia pròpia amb projecció global, que venguin grans multinacionals a desenvolupar els seus projectes més innovadors en el CATI. Cerquem que se solucioni una vegada per tots el problema de la transferència tecnològica al mercat i que això ocorre a Barcelona”. 

Els impulsors asseguren que l’interès de les grans corporacions és elevat i que ja he començat a buscar un segon emplaçament al centre de Barcelona, ​​d’uns 10.000 m², per si el primer centre es queda petit. L’R+D no pot esperar.